Suurkaupungin valo! Romanttinen komedia 1920-luvun New Yorkista!

blog 2024-12-04 0Browse 0
Suurkaupungin valo!  Romanttinen komedia 1920-luvun New Yorkista!

“Suurkaupungin Valo” (City Lights), Charles Chaplin’n ikoninen hiljainen komedia vuodelta 1931, on ikuinen suosikki sekä kriitikoiden että yleisön keskuudessa. Elokuva sijoittuu vilkkaaseen New Yorkiin ja kertoo kömpelöstä trampista, joka rakastuu sokeaan kukkakauppiaan tyttäreen.

Chaplin esittää itse trampia, ikonisen hahmon, joka on tunnettu mustasta hatustaan, löysistä housuistaan ja ylitsepursuavaisten eleistään. Hänen vastanäyttelijänään nähdään Virginia Cherrill, joka tuo rooliinsa herkkyyttä ja haurasutta.

Elokuva koostuu useista erillisistä kohtauksista, jotka kulkevat vauhdikkaassa tahdissa eteenpäin. Näihin kuuluu Chaplin’n kamppailut työttömänä, hänen yrittämisensä ansaita rahaa kukkakauppiaan tyttären hyväksi ja hauskat tilanteet, joihin hän joutuu sotkea yritettyään peukaloida rakkauttaan.

Chaplin’in nerokas ohjaus ja komedi timing:

“Suurkaupungin Valossa” Chaplin osoittaa jälleen kerran neromaisuutensa elokuvantekijänä. Hänen ohjauksensa on täsmällistä, ja hän hallitsee täydellisesti hiljaisen komedian kieliä. Kohtaukset rakennetaan huolella, ja jokainen ele, katse ja ilme on tarkasti mietittyjä, luoden komedioihin syvyttä ja merkitystä.

Chaplin oli mestari myös visuaalisessa kertomuksessa. Hän käytti tehokkaita kamerakulmia ja valaistusta vahvistaakseen elokuvan tunteita. Elokuvan tunnetuin kohtaus, jossa Chaplin’n hahmo yrittää korjata katumuksille pudonneen sokean miehen silmät, on herttaisantä sekä hauska esimerkki hänen visuaalisesta storytellingista.

“Suurkaupungin Valon” teemoja ja symboliikkaa:

Elokuva käsittelee monia ajankohtaisia teemoja, kuten köyhyyttä, rakkautta ja ihmisyyttä. Chaplin’n trappi on symboli oppineisuuden puutteesta ja yhteiskunnan marginaaliin joutuneista ihmisistä. Hänen yrittämisensä voittaa rahaa ja ansaita rakkaan tyttärensä hyväksyntää kuvastaa vahvasti inhimillistä tarvetta rakkautteen ja hyväksynnän löytämiseen.

Elokuvan loppu on myös erittäin merkityksellinen: Chaplin’n trappi ymmärtää lopulta, että hänen rakkautensa on yksipuolinen, mutta hän silti päättää olla auttamatta tyttöä ja jatkaa omaa tietään. Tämä päätös osoittaa rohkeaa itsensä hyväksymistä ja kykyä jatkaa elämää vastoinkäymisiin huolimatta.

Vaikutus ja perintö:

“Suurkaupungin Valo” oli valtava menestys ilmestyessään vuonna 1931 ja on siitä lähtien pysynyt yhden kaikkien aikojen rakastetuimmista elokuvista. Chaplin’n nerokas ohjaus, ikoninen trappi-hahmo ja elokuvan koskettava tarina ovat tehneet siitä aikattoman klassikon.

Elokuva inspiroi monia muita elokuvantekijöitä, ja sen vaikutus voidaan nähdä lukuisissa komedioissa ja romanttisissa elokuvissa. “Suurkaupungin Valon” jatkuvuus on myös osoitus siitä, kuinka hyvät tarinat ja vahvat hahmot voivat ylittää aikakauden rajat ja koskettaa ihmisiä sukupolvien yli.

“Suurkaupungin Valo” – Tavoite: Hymy ja kyynel:

Jos etsit ihastuttavaa ja ajatonta elokuvaa, “Suurkaupungin Valo” on täydellinen valinta. Se tarjoaa naurun tykytystä, koskettavia hetkiä ja syvällisiä ajatuksia ihmisyydestä ja rakkaasta.

Elokuvan tekijät:

Roolit Näyttelijät
Tramp Charles Chaplin
Virheenä näkemän naisen tytär Virginia Cherrill
Sokea mies Harry Myers

Tekniset tiedot:

  • Ohjaaja: Charles Chaplin
  • Käsikirjoitus: Charles Chaplin
  • Tuottaja: Charles Chaplin
  • Musiikki: Charles Chaplin
  • Kameramies: Roland Totheroh

“Suurkaupungin Valon” arvostelut:

  • Rotten Tomatoes: 100%
  • IMDb: 8.6/10

Elokuva on saanut universaalisti positiivisia kritiikkejä ja sitä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista elokuvista.

TAGS